2010. február 6., szombat


A hátralévő kb. 1600 km

2
A pozsonyi reptér nem volt igazán nagy szám, de mivel friss repülők vagyunk, ezért egy fényképet megért számunkra:A kezdeti ijedelmekhez képest már 6:20-ra a reptérre értünk, a gépünk meg csak 8:50-kor indult, úgyhogy volt időnk a maradék kajánk elfogyasztására, vagy legalábbis annak megkezdésére:) na meg a csomagok közt is kellett egy jó nagy átcsoportosítást végeznünk, mert 15 kilós pakkot engednek be a csomagtérbe, 10 kilósat az utastérbe.


Az átpakolás után rájöhettünk, hogy a Ryanair mérlege egy kicsit máshogy van beállítva, mint az otthoni, ugyanis mindkettőnk csomagja jócskán meghaladta a 15 kilót. A homoerotikus* vigyort elejtő kedves ryanaires munkatárs az én 17 és fél kilós hátizsákomat lazán felengedte a gépre, Csilla 16,8 kilós bőröndjével kekeckedni támadt kedve, úgyhogy pár ruhát átpakoltunk a kézipoggyászunkba, ami így becslésünk szerint olyan 12-13 kilót nyomhatott, szóval sürgősen neki kellett állni minden lehetséges cuccot bepakolni a kabátzsebeinkbe, pár kaját, így a jó magyar háztartási kekszet is kénytelenek voltunk bontatlanul kidobni. (bocsi Panni és Anna:)


De azt most nem tudnám leírni, hogy hogy néztünk ki, amikor ki kellett pakolni a kézipoggyászainkat meg zsebeinket, mert kb a fél pozsonyi reptér röhögött csak rajtunk, annyira látszott, hogy nem igazán tudjuk, hogy megy ez a repülés dolog. Csillának be is sípolt a fémdetektor, úgyhogy alaposan megmotozták és meggyőződtek róla, hogy mégse akarjuk felrobbantani a gépet, de még eltéríteni se.
Végül a kézipoggyászunkat se mérték le, úgyhogy ezek után még viccesebb lehetett, ahogy a tömeg azt látta, hogy szépen pakoljuk a kajákat a szemetesbe:)

A repcsizés egész jó volt, kb 2 és fél óra alatt értünk Edinboróba (amit amúgy a gépen utazó párszáz embernek a 90%át kitevő lengyel, szlovák és egyéb szláv népség Edinburgónak mond), a gép elég csöves volt, igazi fapados, tömeg, emberi bűz meg ilyesmi.
Az edinborói reptér klasszisokkal jobb és nagyobb volt, mint a pozsonyi. Ahogy leszálltunk, felhívtuk Boxy barátunkat, akinél lakunk, hogy megérkeztünk a reptérre, mindjárt felszállunk a 100-as vagy 35-ös buszra, és találkozunk a Princes Streeten. Meglepetésünkre várt ránk Kristóf barátunk a reptéren, akivel kb 3 hete váltottunk e-mailt, aztán az utazásunk napján kérdezte, hogy "gyödtök?", amire válaszoltunk is még gyorsan a pozsonyi reptéren, de nem kaptuk meg az ő válaszát, hogy ki is jön értünk egy sima vékony pulcsiban, míg mi télikabátban, sapkában és sálban szálltunk le a magyar éghajlathoz szokva.
Na hát azt hittük, a balszerencsénket otthon hagytuk, mivel nem zuhant le a gép, úgyhogy már úgy is vettük, hogy sikerrel megtettük az utat. Ekkor, este 11 órakor (otthoni idő szerint éjfél) még nem sejtettük, hogy otthon már fél3 lesz, mire betoppanhatunk lakóhelyünkre. A 100-as busszal 3 és fél font lett volna az út, úgyhogy úgy döntöttünk, hogy a 35-össel jövünk, mert azzal csak 1,2. Egy hatalmas emeletes busz volt, külön poggyásztartó résszel és egész modern berendezéssel.
Elég váratlanul ért minket, amikor a semmi közepén lerobbant, és mondta a sofőr (amit meg is értettünk!!!), hogy nem tud tovább menni, és sétáljunk be a plázához, onnan indulnak más buszok. Be is sétáltunk, csakhogy már elmentek az utolsó buszok, úgyhogy jobb híján visszagyalogoltunk az esőben a lerobbant buszhoz. Eközben Boxy barátunkat lehetetlen volt elérni, mert a telefonjaink nem igazán akartak működni, úgyhogy csak elképzelni tudtuk, hogy mennyire ideges lehet, ahogy ázva-fázva várakozik ránk.
A sofőr végül elvitt minket az éjszakai buszok megállójába, ahol 2 kedves részeg ír focista odajött a 2 hülye ír fejével és nagy nehezen kivettük, hogy azt akarják, hogy menjünk 5en közösen taxival és felezzük meg a taxi árát. Nemsokára jött is a taxi és elvitt minket a Princes streetre. mielőtt Boxyhoz értünk, a részeg arcok kipattantak a kocsiból 1,20at a kezünkbe nyomtak és eltűntek. Kb ekkor járt 10 fontnál a taxióra, persze még így is jobban jártunk, mert az éjszakai buszra fejenként 3 font lett volna a jegy. Út közben Boxyt is felvettük és együtt érkeztünk meg a lakásunkra, de erről majd később...

és a kaland elindult

2
Megérkeztünk. Bár sokáig nem hittem el, hogy ez valaha is be fog következni. Komolyan, ennél szerencsétlenebb utazásunk csak akkor lehetett volna, ha furikban toljuk el egymást egész Edinburghig. De kezdem az elején.
Reggel háromnegyed 7kor már útban voltunk a Tiszaira. Anya bevitt, ezzel is megkönnyítve a cipekedést:) A fél8as gyorssal mentünk fel Pestre, ahol átszálltunk egy győri vonatra. Fél1kor már Győrben voltunk, ahol 2órát várhattunk a rajkai csatlakozásra. Addig a nehéz pakkokat leadtuk megőrzésre, és elindultunk szétnézni meg pisilni.

Közben Nessie nyomába is belebotlottunk, és meg is örökítettük. Vérbeli nyomozók vagyunk.


Három előtt valamikor indultunk Rajkára, ahová végül 1órát kellett utaznunk. De legalább a személyvonat menő volt, még ki is jelezte az állomásokat. Eddig elég simán ment minden. Sőt, túl simán. Rajkára megérkezve azonban rájöttünk, hogy ez a falu egy kis szarcsimbók a határt mentén, ahonnan vonat nem közlekedik Pozsonyba, de busz is csak naponta kétszer. Sebaj, egy étteremben útba igazítottak minket, így elindultunk a fejenkénti 25kilónkkal a faluközpontba. A gond csak az volt, hogy az egyetlen igénybe vehető buszról mindenki mást mondott. Valaki szerint itt van a megállója, valaki szerint 100 méterrel odébb, valaki ott él a faluban, de nem is hallott még ilyen buszról, vagy szerintem azt sem tudja, mi az a Pozsony. Ja, egy bácsival németül is beszélgettem, de persze ő megint másshova irányított minket. Végül ott vártunk Rajkán 2órát. A busznak 17:10kor kellett volna jönnie, de 20perces késés után rájöttünk, hogy valszeg rossz helyen várunk. Így elkezdtünk taxit keresni, mintegy utolsó reményként. Ekkor már kezdtem kételkedni abban, hogy megérkezünk.
A taxi végül 40euróért vitt ki minket a 20kilométerre fekvő Pozsonyba. Nesze neked spórolás! De legalább megérkeztünk.